Четвертий (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Четвертий
рос. Четвёртый
Жанрдрама
Режисер Олександр Столпер
Сценарист Олександр Столпер
У головних
ролях
Володимир Висоцький
Маргарита Терехова
Сергій Шакуров
Оператор Валентин Железняков
Композитор Ян Френкель
Художник Олександр Самулекін
Кінокомпанія«Мосфільм»
Тривалість71 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1972
IMDbID 0068366
Див. також: Четвертий

«Четвертий» (рос. «Четвёртый») — радянський художній фільм 1972 року режисера Олександра Столпера, за однойменною п'єсою Костянтина Симонова, що датується 1961 роком.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Друга світова війна. Екіпаж американського літака потрапляє в німецький табір. Троє членів екіпажу вирішують пожертвувати своїми життями, щоб дати можливість втекти іншим ув'язненим. Головний герой фільму — четвертий член екіпажу (Він) — хоче приєднатися до них, але командир і однополчани відмовляють йому, тому що для здійснення задуманого потрібно тільки троє, а четверта людина викличе підозру фашистів і зробить план втечі нездійсненним. Прощаючись друзями, що з йдуть на смерть, головний герой говорить:

 — По правді кажучи, Дік (так звати командира літаючої фортеці), мені буде соромно жити.
 — А ти живи так, щоб тобі не було соромно.

Льотчики гинуть, але багато ув'язнених, у тому числі і головний герой, втікають з табору.

Проходить п'ятнадцять років, і колишній в'язень стає відомим успішним американським журналістом. Перед поїздкою в Європу на сесію НАТО герой дізнається про злочинні плани американської авіарозвідки — фактично мова йде про неминучий прийдешній військовий конфлікті між СРСР і США. Перед героєм фільму встає дилема: зробити заяву, оприлюднивши відомі йому деталі спланованої провокації, втративши при цьому всіх життєвих благ, або промовчати.

Напередодні відльоту зі США герой відвідує колишню дружину, у якої проводить ніч, згадуючи своє життя (у тому числі: зраду ідеалів, за які доводилося битися під час Другої світової і війни в Іспанії; зраду своїх друзів, членів післявоєнної американської комуністичної партії) і робить непростий для себе вибір.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Четвертий на сайті IMDb (англ.)